Norsk Virkesmåling AS melder at ulike feil oppstår. I deler av landet kan feil lengdekapping forekomme relativt hyppig.
FØYRE #
Skade i bark og kambium, eventuelt også i stammeveden, som stanser normal veddannelse. Kan være mer eller mindre overvokst, og deles inn i åpne og overvokste føyrer. En føyre er overvokst først når årringene (veden) er vokst sammen igjen over føyren.
KLØFT #
Oppstår ved kapping av stamme som har delt seg i to topper. Det må være luft mellom stammedelene for at det skal kalles kløft, jfr «dobbelt marg». Minste stammedel må ha minimum 1/3 av hovedstammens diameter for å være kløftet virke, hvis den er mindre regnes den som kvist.
KROK #
En stokk har krok når stokkens sentrumslinje ikke danner en rett linje.
Figur: Noen vanlige skader og feil på tømmer
RÅTEVED #
Ved som er angrepet av råtesopper slik at virkets opprinnelige styrke-egenskaper er endret. Det skilles mellom skogsråte som bare oppstår i levende trær, og lagringsråte som oppstår og utvikler seg på felt virke eller på døde trær. Ved toppbrekk, skader på bark, kjøreskader o.l kan soppsporer forårsake råteangrep. Trær har forskjellig evne til å hindre soppen i å vokse, men man kan som hovedregel si at faren for råteangrep øker med økende diameter på toppbrekket og økende størrelse på skaden i barken.
Fast råte
Råteved, som ved trykk med et kantet, hardt redskap på ikke frosset ved gjør samme motstand som inntilliggende frisk ved.
Gåsråte
Råte i bartrær, særlig i furu, forårsaket av stokk-kjuken. Råten har ofte en nokså begrenset utbredelse i stammen, og synes ofte som «snus» i kvist på furu.
Hulråte
Råte som har resultert i at alt virke er borte, gjerne i stokkens sentrum.
Lagringsråte
Oppstår under lagring av virke, og dannes fra stokkens overflate. På et tidlig stadium opptrer den som spredte, mindre flekker, strimler eller striper i veden. Ved lagring under ugunstige forhold vil råten gå over fra fast til løs råte.
Lys råte
Råte betraktes som lys når hoveddelen av fibrene i årringene har en farge som frisk ved. Dette vurderes enklest på fibrene i stokkens lengdesnitt.
Løs råte
Råteved, som ved trykk med et kantet, hardt redskap på ikke frosset ved gjør mindre motstand enn inntilliggende frisk ved.
Misfarget ved
Ved som har mørkere farge enn den øvrige ved på grunn av soppangrep.
Mørk råte
Råte betraktes som mørk når hoveddel av fibrene i årringene har en farge som er mørkere enn frisk ved. Dette vurderes enklest på fibrene i stokkens lengdesnitt.
Rotråte
Råte forårsaket av rotkjuken, og som praktisk talt alltid brer seg fra rota oppover i stammen. Den langt viktigste skogsråten i Norge, særlig på gran.
Skogsråte
Utvikler seg ofte sentralt i stammen. I første stadium av utviklingen er råten fast, ved videre utvikling av angrepet blir råten etterhvert løs.
Toppråte
Vanlig råte i mange bartrær, særlig i gran, men spiller liten rolle som skogsråte i furu. Årsaken er toppråtesoppen. Den kommer inn gjennom sår; jo større og jo dypere sår, desto større er sjansen for angrep av toppråte.
Se www.m3n.no Målereglement for definisjoner og flere illustrasjoner av skader og typiske virkesfeil.