Pro­duk­sjons­evne

Sist endret 2. desember 2024

Når bestan­dets høyde­bo­ni­tet (H40) er bestemt for det aktu­el­le tre­slag etter de beskrev­ne tabel­ler og meto­der, kan bestan­dets pro­duk­sjons­evne bestem­mes. Pro­duk­sjons­ev­nen for en boni­tet og et bestemt tre­slag er den årli­ge mid­del­til­vekst ved kul­mi­na­sjons­al­der (m3/ha med bark) for et bestand som har hatt stor utgangs­tett­het og er tyn­net etter et pro­gram som gjen­nom omløps­ti­den gir bestan­det nær mak­si­mal pro­duk­sjon. Sam­ban­det mel­lom høyde­bo­ni­tet H40 og pro­duk­sjons­evne for tre­sla­ge­ne gran, furu, lav­lands­bjørk og van­lig bjørk er gjen­gitt i tabel­le­ne nedenfor.

Tabell: Mid­del­til­veks­tens kul­mi­na­sjons­al­der og pro­duk­sjons­evne for gran og furu

Tabell: Mid­del­til­veks­tens kul­mi­na­sjons­al­der og pro­duk­sjons­evne for bjørk.

1.5.1 Pro­duk­sjons­ta­bel­ler
#

Pro­duk­sjons­ta­bel­ler for gran, furu og bjørk Grunn­la­get for pro­duk­sjons­ta­bel­le­ne er data fra for­søks­felt i ens­ald­ret gran- og furu­skog, inn­sam­let ved NISK-Ås i tiden 1917–70.


Sym­bo­ler:
Tt = Total­al­der
TBH/1,3 = Bryst­høydeal­der
Ho = Over­høy­de i meter
H = Mid­del­høy­de i meter
N = Tre­an­tall pr. ha
D = Bryst­høyde­dia­me­ter med bark i cm
G = Grunn­flate­sum med bark i m2 /ha
V = Volum med bark i m3 /ha
VT = Total­pro­duk­sjon med bark i m3 /ha
ÅMT = Årlig mid­del­vekst med bark i m3 /ha


Gran

Pro­duk­sjons­ta­bel­le­ne er bereg­net av BRAASTAD (1975) og boni­tets­kur­ve­ne er bereg­net av TVEITE (1977). Anven­del­ses­om­rå­det er til­nær­met ens­ald­ret gran­skog (natur­skog og plant­nin­ger) over hele
lan­det bort­sett fra de 4 vest­lands­fyl­ke­ne. Det er bereg­net tabel­ler for fle­re tyn­nings­pro­gram. Her er gjen­gitt et eksem­pel for boni­te­te­ne G23, G20, G17, G14 og G11.


Furu
Pro­duk­sjons­ta­bel­le­ne for furu er bereg­net av BRANTSEG (1969) og omar­bei­det av BRAASTAD (1978). Boni­tets­kur­ve­ne er bereg­net av TVEITE (1977). Anven­del­ses­om­rå­de er til­nær­met ens­ald­ret furu­skog
på Sør­lan­det og Øst­lan­det. Det er bereg­net tabel­ler for fle­re tyn­nings­pro­gram. Her er gjen­gitt et eksem­pel for boni­te­te­ne F20, F17, F14, F11 og F8.


Bjørk

Dis­se pro­duk­sjons­ta­bel­le­ne er utar­bei­det ved NISK (BRAASTAD 1967). Mate­ria­let er hen­tet fra fel­ter på Sør­lan­det, fast­lan­det Trøn­de­lag og Nord-Nor­ge. Høydeal­ders­funk­sjo­nen for mid­del­høy­de – bryst­høydeal­der er bereg­net av STRAND (1967) og omreg­net for over­høy­de – bryst­høydeal­der av BRAASTAD (1978). Som defi­ni­sjon av boni­te­ten er benyt­tet over­høy­de (Ho) ved bryst­høydeal­der (T13 40 år (H40). For lav­lands­bjørk (Betula ver­ruco­sa) er det bereg­net tabel­ler for boni­te­te­ne B23, B20 og B17. For van­lig bjørk (Betula pube­scens) er det bereg­net tabel­ler for boni­te­te­ne B14, B11 og B8. Det kan bereg­nes pro­duk­sjons­ta­bel­ler for en rek­ke tyn­nings­pro­gram. Her er gjen­gitt et eksem­pel for hver bonitet.

Tyn­nings­pro­gram


Utgangs­tett­he­ten er defi­nert som antall trær pr. ha ved Ho = 10 meter. Tyn­nings­må­ten defi­ne­res ved for­hol­det mel­lom dia­me­te­ren for fel­te trær og mid­del­dia­me­ter før tyn­ning. Tyn­nings­in­ter­val­let er knyt­tet
direk­te til høyde­veks­ten. Inter­val­let vil f. eks. være den tid det tar bestan­det å vokse 3 meter. Tyn­nings­styr­ken defi­ne­res ved tett­he­ten etter tyn­ning uttrykt ved antall trær pr. ha i rela­sjon til over­høy­den, dvs. stam­me­an­talls­fak­to­ren – S % -.


I peri­ode­ne mel­lom og etter de akti­ve tyn­nin­ge­ne er det for gran angitt ver­di­er for den natur­li­ge avgan­gen – selv­tyn­nin­gen. Den­ne er reg­net å være 0.4 % av tre­an­tal­let pr. år.

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for gran Boni­tets­klas­se G23

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for gran Boni­tets­klas­se G20

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for gran Boni­tets­klas­se G17

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for gran Boni­tets­klas­se G14

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for gran Boni­tets­klas­se G11

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for furu Boni­tets­klas­se F20

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for furu Boni­tets­klas­se F17

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for furu Boni­tets­klas­se F14

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for furu Boni­tets­klas­se F11

Tabell: Pro­duk­sjons­ta­bell for furu Boni­tets­klas­se F8

Tabell: Til­vekst­mo­dell Lav­lands­bjørk Betula Ver­ruco­sa H40 = 23,0

Tabell: Til­vekst­mo­dell Lav­lands­bjørk Betula Ver­ruco­sa H40 = 20,0

Tabell: Til­vekst­mo­dell Lav­lands­bjørk Betula Ver­ruco­sa H40 = 17,0

Tabell: Til­vekst­mo­dell Lav­lands­bjørk Betula Ver­ruco­sa H40 = 8,0

Tabell: Til­vekst­mo­dell Van­lig bjørk Betula Pube­scens H40 = 11,0

Tabell: Til­vekst­mo­dell Van­lig bjørk Betula Pube­scens H40 = 8,0

Innholdsfortegnelse