Reg­ler og krav

Sist endret 5. desember 2024

En skog­svei er en land­bruks­vei. Land­bruks­vei­er er en del av det pri­va­te vei­net­tet (ref. veg­lova). Land­bruks­vei­er regu­le­res etter «land­bruks­vei­for­skrif­ten» (for­skrift om plan­leg­ging og god­kjen­ning av land­bruks­vei­er) jf. skog­bruks­lo­ven og jord­lova. For at et vei­pro­sjekt skal behand­les og god­kjen­nes etter det­te regel­ver­ket skal hoved­for­må­let være land­bruks­virk­som­het. Et vei­an­legg med mer enn 50 % annen nyt­te enn land­bruks­virk­som­het skal behand­les etter plan- og byg­nings­lo­ven (pbl). «Land­bruks­vei­for­skrif­ten» skal sik­re hel­hets­løs­nin­ger i byg­gin­gen av landbruksveier.

«Land­bruks­vei­for­skrif­ten» stil­ler krav til land­bruks­vei­net­tet gjen­nom hånd­bo­ken Nor­ma­ler for land­bruks­vei­er med bygge­be­skri­vel­se (2016). Her leg­ges førin­ger for geomet­ris­ke krav og hvor­dan vei­en skal byg­ges for å gi bru­ker­venn­li­ge og robus­te veier. 

Søk­nad (landbruksdirektoratet.no) om vei­byg­ging etter «land­bruks­vei­for­skrif­ta» skal god­kjen­nes av kom­mu­nen før bygge­start. Det gjel­der for:

  • Nybygg
  • Ombyg­ging og stan­dard­he­ving – ofte kalt opp­rus­ting (fra en vei­klas­se til en bed­re vei­klas­se, eller fra en gam­mel vei opp­gra­dert etter gjel­den­de nor­ma­ler med sam­me veiklasse).
  • Punkt­ut­bed­rin­ger som går uten­for eksis­te­ren­de vei­tra­se (inkl. grøf­ter, skjæ­rin­ger og fyllinger). 
  • Enk­le og mid­ler­ti­di­ge drifts­vei­er som med­fø­rer mer enn ube­ty­de­li­ge ter­reng­inn­grep. Det­te er inn­grep over 150 meter, eller ved are­al på over 450 m², eller der avvik fra opp­rin­ne­lig ter­reng­nivå over­sti­ger 1 meter (skjæ­ring og fyl­ling). Selv for ube­ty­de­li­ge inn­grep, vil for­skrif­ten gjel­de der­som til­ta­ket kan ha vesent­lig neg­a­tiv påvirk­ning med hen­syn til miljø­ver­di­er som natur­mang­fold, land­skap, kul­tur­min­ner og fri­lufts­liv, hen­sy­net til fare for flom, ero­sjon og løs­masse­skred, samt and­re inter­es­ser som blir berørt av veiframføringen.
  • Masse­tak som skal betje­ne vei­an­leg­get, samt til­gren­sen­de landbruksveier.

Gjen­nom­fø­ring av vei­ved­li­ke­hold, «enkel» opp­rus­ting og punkt­ut­bed­rin­ger av eksis­te­ren­de skog­s­vei­er, tren­ger ikke god­kjen­ning fra kommunen.

Vær klar over at vei­er behand­let etter «land­bruks­vei­for­skrif­ten» frem­de­les må for­hol­de seg til en rek­ke av plan- og byg­nings­lo­vens bestem­mel­ser «så langt de pas­ser». Det stil­les for eksem­pel tek­nis­ke krav (pbl § 29–5) slik at fer­dig vei skal være sik­ker, bære­kraf­tig og får en til­sik­tet leve­tid. Det stil­les også krav til pro­duk­te­ne (pbl § 29–7) som bru­kes i vei­an­leg­get, og at det­te doku­men­te­res. Det­te gjel­der spe­si­elt for instal­la­sjo­ner som bom, ferist, rør og bru. Dis­se hen­sy­ne­ne skal iva­re­tas i prosjekteringsfasen. 

Bygg­herre­for­skrif­ten gjel­der også for skogsveier #

Skog­svei­byg­ging, ombyg­ging, opp­rus­ting, flaske­hals­ut­bed­rin­ger m.m., alt av stør­re karak­ter enn det som inn­går som vei­ved­li­ke­hold fal­ler inn under bygg­herre­for­skrif­tens bestem­mel­ser. Det betyr at bygg­her­re skal utar­bei­de en SHA-plan for sine arbei­den­de på anleg­get. Det­te kan leses mer om på Skogkurs.no/Byggherre på et skog­svei­pro­sjekt.   

Vei­plan­leg­ger, vei­lag, bygg­her­re – illust­ra­sjons­foto av Nina Ree-Lindstad