#
Kilde: «Skogportalprosjektetet», Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
I tillegg til skogbrukets nøkkelbiotoper (MiS), krever norsk PEFC skogstandard at skogeier eller annen driftsansvarlig har kjennskap til og tilgang til kunnskap om andre viktige miljøverdier i driftsområdet og tilgrensende områder. Det kan være observasjoner av truede arter etter Norsk Rødliste (oppdatert 2021), viktige naturtyper, verneområder, viltbiotoper, kulturminner. Kravpunkt 3 i skogstandarden beskriver hva slags informasjon som må være kjent.
Denne informasjonen kan ligge i ulike offentlige databaser, og dataene er av varierende kvalitet f.eks. med hensyn til nøyaktighet, opprinnelse og alder. Skogeier er i tillegg pliktig til å vurdere miljøverdier selv om disse ikke er tilgjengelig i offentlige databaser, men der en er blitt gjort oppmerksom på dem eller de for øvrig «… er av en slik art at det er naturlig at skogeier er kjent med opplysningene» (Kravpunkt 1, om ansvar og kunnskapsplikt).
Selv om det pågår en løpende kvalitetssikring av ulike kildedata, er det innsynsløsningen hos Kilden sin skogportal, som på ett nettsted vil legge til rette oppdatert miljøinformasjon med spesiell relevans for skogbruket, med en slik kvalitet at den er brukbar for planlegging og gjennomføring av tiltak i skog. Denne nettsiden vil du finne oversikt over kartlagte nøkkelbiotoper (MiS), informasjon om utvalgte, truede og viktige naturtyper og fredede‑, prioriterte- og truede arter som er filtrert for elementer som ikke er relevante og har upålitelig informasjon. I tillegg er det innsyn i annen viktig miljøinformasjon; kulturminner, flomsoner, verna områder og vassdrag m.m. Skogportalen har man mulighet for å ta ut rapport med kartutsnitt over et valgt område som viser miljøinformasjon; kommune, eiendom, driftsområde eller veier. Skogportalen er også tilpasset bruk på nettbrett.
Skogportalen i Kilden driftes av NIBIO og kan finnes her
Innsynsløsningen blir utviklet i samarbeid med Landbruksdirektoratet, skogbruksforvaltningen og næringen, Artsdatabanken (Artskart), Miljødirektoratet (Naturbase) og andre institusjoner som er ansvarlig for kildedata.
De sertifiserte virkeskjøperne har egne rutiner for konsultasjon av databaser og bruk av biologisk kompetanse ved forekomst av viktige miljøverdier i og omkring et driftsområde. Ved tvil er det for en skogeier viktig å kontakte kjøper for avklaring, før igangsetting av skogtiltaket.
Et eksempel på et planleggingsskjema for en foryngelseshogst er vist her. Det inneholder en sjekkliste med hensyn å vurdere ved forberedelse av hogsten. Hos Kilden sin skogportal vil man finne miljøinformasjonen som er tilgjengelig i de offentlige databaser.
Sammen med planskjema må det også være et kart som viser driftsområdet og kjøretrase og hensynsområder og ‑element er påtegnet. I henhold til krav i sertifiseringsordningen må også entreprenørs gjennomføring og oppfølging ved driftsansvarlig, dokumenteres. De enkelte virkeskjøperne har sine egne rutiner for å innfri disse kravene.