Skogfond #
Skogfond er en tvungen fondsavsetning for å sikre finansiering av fremtidige investeringer på eiendommen. Den årlige avsetning er valgfri fra 4 til 40 % av årlig brutto tømmerinntekt. Avsetningen til skogfond er fradragsberettiget i skatteregnskapet når den avsettes. Midlene beskattes først ved uttak fra skogfond. Midler på skogfondskonto er ikke rentebærende.
Når midler fra skogfond benyttes til å finansiere ulike investeringer vil i de fleste tilfeller bare 15% av midlene inntektsføres. De resterende 85% blir skattefri inntekt. Midler fra skogfondet kan med angitt skattefordel brukes til å finansiere en rekke investeringer på eiendommen. Hvilke tiltak som kommer innunder ordningen er regulert av forskrift (under Skogbruksloven).
Skogfond brukes til
- Skogkulturtiltak, som planting og ungskogpleie
- Nybygging og ombygging av skogsveger, samt ombygging av velteplasser
- Vedlikehold av skogsbilveger og velteplasser med inntil 4 kr. pr. løpemeter vei pr. år
- Miljøtiltak, som pleie av kantsoner i skog
- Skogbruksplanlegging inklusive eksterne kostander til oppdatering av skogbruksplan.
- Bioenergianlegg og ‑utstyr for varmeleveranse
- Forsikring av skog
- Kursavgift og kursmateriell for kurs knyttet til skogens drift
- Oppmerking av eiendomsgrenser i forbindelse med jordskifte
- Merverdiavgift knyttet til de aktuelle tiltakene (gir ikke skattefordel)
Det tas forbehold om endring i regelverket. Sjekk landbruksdirektoratet.
Skogfond kan ikke brukes til snøbrøyting av vei, og andre rene driftskostander knyttet til skogsvei. Skogfond kan heller ikke brukes til reparasjon av skader på vei etter drift.
I kombinasjon med tilskudd gir skogfondsordningen meget gunstig effekt for skogeieren. I tabellen under fremgår skogeiers andel av kostnadene ved et tiltak ved forskjellige marginalskattesatser og tilskuddsnivåer. Selskaper og kapitalskogeier har skattesats på 22 %. For skogeiere registrert som enkeltpersonforetak, kan skattesatsen øke, med økende samlet inntekt fra skog og annen næring eller lønnsinntekt. Eksempelvis vil en ved samlet netto inntekt på ca 500.000 kr vil man ha en marginal skatt skatt på ca 37 % (pr 2023). Det betyr at skattebelastningen for den siste kronen en da har tjent er 37 %. Dette øker med økende inntekt og ved samlet inntekt på 1 mill. Kr, vil den marginale skattesatsen være ca 50 %.
Ved vurdering av størrelse på egenandel av investeringer etter skatt, må det tas hensyn til at skogeiere med høy skattesats betaler en tilvarende andel i skatt på hele sitt overskudd.
Innbetaling til skogfond skjer normalt ved at tømmerkjøper trekker avsetningen (etter avtalt sats) fra oppgjøret, og innbetaler dette til skogfondskontoen. Skogeier kan innenfor samme kalenderår innbetale mer til skogfond enn det som er trukket fra tømmeroppgjør, men bare inntil 40% av brutto tømmerinntekt. Fristen for innbetaling er 6.februar påfølgende år.
For å få utbetalt midler fra fondet, må skogeier sende et refusjonskrav til skogbruksansvarlig i sin kommune. Dette kan skogeier først gjøre etter at tiltaket er gjennomført og oversikt over kostnadene foreligger, og senest et år fra utgangen av det kalenderåret investeringen ble gjennomført.
Skogfond kan også benyttes til å dekke skogeiers egen arbeidsinnsats ved en del tiltak som er godkjent for bruk av skogfond, eksempelvis skogkulturarbeid..
Skogfondskontoen administreres av den enkelte skogeier, via altinn eller ved kontakt med skogbrukssjefen i kommunen. Se landbruksdirektoratet for mer informasjon om skogfond, hvilke tiltak skogfondsmidler kan benyttes til, lønnsomhetskalkyler osv.