Markberedning #
Markberedning er opparbeiding av skogsjord for å skaffe spirebetingelser for skogfrø eller gode voksebetingelser for skogplanter. Markberedning kan foregå med hakker, spesielle harver eller tunge, roterende, hydraulisk drevne hjul bak på en terrenggående maskin. Hensikten er å fjerne det øverste mose- og humuslaget, slik at frøet kommer ned i mineraljorden under. Riktig utført markberedning gir økt overlevelse, raskere vekst og redusert avgang. I tillegg lettes plantearbeidet.
Sertifiseringskrav om avflekkingsareal/-grad for stripemarkberedning, gjør bruk av flekkmarkberedning med gravemaskin, mer aktuelt. Flekkmarkberedning må vurderes og skal foretrekkes. Ved vurdering av metode og teknikk, skal hensyn til skogforynging balanseres med viktige miljøaspekt som klima, naturmangfold, friluftsliv, erosjon og vannavrenning. Vegetasjon i busk- og feltsjikt, og dødved over «småvirkestørrelse», må ivaretas, unngå skade.
Det skal ikke markberedes:
- i myrskog, sumpskog og kildeskog
- i kalkskog (kalktrinn h‑i etter Natur i Norge, NiN)
- i høgstaudeskog
- på lavmark med humusdekke tynnere enn 3 cm og annen lavmark med betydning for reindriften
- i kantsoner
- nærmere enn 5 meter fra bekk med årssikker vannføring
- nærmere enn 5 m fra kulturminnets registrerte avgrensning eller synlige ytterkant
- innenfor kulturmiljøer
- nærmere enn 2,5 m fra mye brukte stier
- I områder avsatt som biologisk viktig område og nøkkelbiotoper
- Biologisk verdifulle «småområder» med gjensatt vegetasjon
- I fuktige søkk
- Utvalgte naturtyper og funksjonsområde for prioriterte arter jf. Naturmangfoldloven
Det anbefales at feltene ligger en sommer før det markberedes for at barnåler skal falle av og kvist tørke og bli sprø. Det gjør at kvaliteten på selve markberedningen blir bedre. Ved planting er det en fordel at feltene ligger over en vinter slik at den omvendte torva komprimeres.