Fri­vil­lig skogvern

Sist endret 8. november 2024

Fri­vil­lig skog­vern er en ord­ning der skog­ei­er selv til­byr skog­are­al til vern. Area­let må ha verne­ver­di­er, og det er Stats­for­val­te­ren sin miljø­vern­av­de­ling og miljø­di­rek­to­ra­tet som avgjør om de øns­ker at områ­det skal ver­nes. Ord­nin­gen had­de sitt utspring på tid­lig 2000-tal­let som føl­ge av kon­flikt­fyl­te og dyre tvangs­vern-pro­ses­ser på 80–90-tallet. Siden tid­lig 2000-tal­let har fri­vil­lig skog­vern meto­dik­ken lig­get til grunn for alle verne­pro­ses­ser til­knyt­tet skog..

Skog­ei­er har ingen kost­na­der i pro­ses­sen, utover bruk av egen tid. Sak­kyn­di­ge fra skog­ei­er­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne bistår skog­ei­er i alle faser av verne­pro­ses­sen og står for kon­tak­ten med verne­myn­dig­he­te­ne. Der­som skog­ei­er ikke er for­nøyd med utfal­let kan skog­ei­e­ren når som helst trek­ke seg under­veis i verneprosessen.

Skog­ei­er ved hjelp av en sak­kyn­dig fra skog­ei­er­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne til­byr områ­det til fri­vil­lig vern ved å sen­de inn et avgren­set områ­de til Stats­for­val­te­ren. Der­et­ter vil Stats­for­val­te­ren ta stil­ling om områ­det er inter­es­sant for vern. Som et ledd i det­te vil det nor­malt bli gjen­nom­ført en bio­lo­gisk registrering/vurdering av til­budt områ­de, for å avkla­re verneverdiene.

Er områ­det inter­es­sant for vern vil det avhol­des en tak­se­ring for å avkla­re erstat­nin­gen grunn­ei­er skal få. Som grunn­lag for erstat­nings­be­reg­nin­gen leg­ges de skog­li­ge data for områ­det til grunn. Nor­malt vil en ta utgangs­punkt i eksis­te­ren­de skog­bruks­plan, men hvor den­ne blir vur­dert og kor­ri­gert gjen­nom mark­be­fa­rin­ger der skog­ei­ers råd­gi­ver og sta­ten sin skog­sak­kyn­di­ge (samt skog­ei­er om han eller hun øns­ker) deltar.

Erstat­nin­gen bereg­nes på grunn­lag av det poten­si­el­le inn­tekts­ta­pet skog­ei­er får som en føl­ge av ver­net. Som en kon­se­kvens av det­te får en ingen erstat­ning for area­ler som ikke er skog (myr, fjell, etc.). Erstat­nin­gen er skattefri.

Når et områ­de ver­nes som natur­re­ser­vat inne­bæ­rer det vern av trær­ne, vege­ta­sjo­nen og alt dyre­liv i områ­det. Det utar­bei­des en egen verne­for­skrift for områ­det som regu­le­rer hva som er til­latt og ikke til­latt innen­for områ­det Skog­ei­er har mulig­het til å kom­me med inn­spill i den­ne prosessen.

Nor­malt er jakt, fiske og høs­ting av bær og sopp til­latt. Skog­ei­er avstår ret­ten til å dri­ve skog­bruk i natur­re­ser­va­tet, og vil der­for få erstat­ning for tapet av frem­ti­di­ge inn­tek­ter knyt­tet til skog­bruk i områ­det. Skog­ei­er behol­der eien­doms­ret­ten, jakt – og fiske­ret­tig­he­te­ne, samt beite­ret­tig­he­te­ne i områ­det. Even­tu­el­le hyt­ter eller setrer kan bru­kes og ved­li­ke­hol­des som før. Der­som det lig­ger eksis­te­ren­de vei­er i områ­det som ver­nes, vil bruk og ved­li­ke­hold av dis­se avkla­res i verne­for­skrif­ten for området.

Om skog­ei­er ikke er for­nøyd med til­budt erstat­ning eller verne­for­skrift kan en trek­ke seg fra ver­net. Når en er eni­ge om erstat­nings­be­løp og inn­hold i verne­for­skrift under­teg­ner en avta­le om vern, og når det­te er gjort kan en ikke trek­ke seg fra pro­ses­sen. Erstat­nings­be­lø­pet er skattefritt.


Eks­tra stoff #

Innholdsfortegnelse