Legges tømmer ved offentlig veg, må dette være i overensstemmelse med trafikkreglene, og krever en godkjent arbeidsvarslingsplan. Planen skal gjelde under hele tømmerdriften og fram til tømmerbilen har hentet siste lass. Ved søknad om arbeidsvarsling for Riks- og fylkesveger, skal denne stiles til Statens vegvesen sitt vegkontor. For riks- og fylkesveg er regionvegkontoret skiltmyndighet for varslingen, og for kommunal veg er kommunen skiltmyndighet.
Alle søknader om arbeidsvarsling til Statens vegvesen skal inneholde følgende dokumentasjon
- arbeidsbeskrivelse
- risikovurdering
- arbeidsvarslingsplan
Se mer om arbeidsvarsling, finn adresser til vegkontor og link til søknadsskjema for riks og fylkesveger hos Statens vegvesen:
Søk om å varsle og sikre arbeid | Statens vegvesen
Regelverk og praksis rundt arbeidsvarsling langs offentlig vei følger av ”Håndbok N301 Arbeid på og ved veg – Krav og retningslinjer til varsling og sikring ” utgitt av Statens vegvesen. (delvis gjengitt fra Produkt og miljøkrav, Viken Skog, november 2011).
For å kunne utarbeide en arbeidsvarslingsplan og være ansvarshavende for dette må man ha gjennomgått et kurs og fått godkjenningsbevis.
Ved kryssende tømmertransport skal skiltet «Annen fare» benyttes sammen med underskilt kryssende tømmertransport
Her kan en lese mer om skilting og laste ned skilt som bildefiler:
Trafikkskilt | Statens vegvesen
De viktigste reglene ved lagring av tømmer ved offentlig veg er (jfr. Avtale om generelle kontrakts- og leveringsbestemmelser for sagtømmer og massevirke av bartre (1992):
6.3. Tillegging
1. Tillegging av virke
Virket skal legges på gode underlag av samme sortiment som ellers i velta. Virke til flere kjøpere kan ikke legges i samme velte. Ved eventuell måling ved bilvei skal virket være rengjort og for øvrig framlagt på en slik måte at målingen kan utføres etter gjeldende reglement og uten hindringer.
2. Virke levert bilvei
Ved framlegging til offentlig vei skal leverandør påse at veimyndighetenes bestemmelser følges. De viktigste krav er:
- Ved motorvei av klasse A og B må skogsvirke legges ved godkjent avkjørsel.
- Virket kan ikke legges til offentlig vei dersom annen trafikk ikke kan passere bil som laster.
Ved offentlige veier skal virket ikke plasseres slik at det nedsetter den frie sikt i veikryss eller langs veien. Virket må heller ikke plasseres på steder hvor det kan være fare for at det ruller, faller eller glir ned i veien eller veigrøften.
Virket må ikke plasseres nærmere veikanten enn 3 m, og ikke i noe tilfelle plasseres i veiskjæringer eller på fyllinger. Veisjefen kan dog ved mindre trafikkerte veier gi tillatelse til at virket plasseres nærmere veikant enn 3 m. Virket kan ikke legges på veiens eiendomsområde uten tillatelse fra veisjefen.
Ved private veier kan virket legges på underlag over veigrøft, dog slik at vannet har fritt løp, og at virket ikke utsettes for nedising eller nedslamming.
3. Andre bestemmelser
Bunnfloa på en velte skal ikke ligge mer enn 1 m over eller under veibanen. Virket må ikke ligge under strømførende ledninger og telefonlinjer. Bilens standplass under opplasting må ikke ha større helling enn 10 %. Velten skal være fri for hogstavfall, stein og plast og andre fremmedlegemer, slik at opplessing og videre behandling, ikke påfører noen part ekstra omkostninger. Stokkene skal være jevndratt i ene enden av hensyn til opplasting og evt. måling på bil.
4. Avstand fra veien
Hovedregel er at virket skal ligge innenfor griplasterens rekkevidde. Ligger virket parallelt med veien, kan det legges inntil 6 m fra bilens standplass. Med bilens standplass forstås både plass i kjørebanen og utenfor denne såfremt grunnen er kjørbar med fulle lass